MAI

Kropp og sjel

Helse og fysisk fostring har hatt en sentral plass i byens historie. Laurvig bad ble grunnlagt i 1880, og like etter ble idrettsklubbene Larvik Turn og IF Fram etablert. I løpet av 1900-tallet førte økt velferd og medisinske framskritt til at de aller fleste sykdommer kunne bekjempes.

Fysisk fostring er minst like viktig i dag som tidligere, men viktigheten av å ivareta psykisk helse har fått større oppmerksomhet. 2020 har også vist oss at samfunnet er sårbart, med nye sykdommer som spre seg raskt. Hvordan vil hverdagen se ut for de som vokser opp i Larvik i dag?

1970

Mari Haga

Hu som går. – Altså. Jeg kan fortelle en historie, som er en bitteliten sak. Og det er ofte de bittelille sakene som setter veldig spor, da. Og denne handler om smil. Hvor mye kraft det er i et smil.

Paul 1695-1738

Paul Andersen (1695-1738) og Jacob Thrane

Sagbruksarbeider ved Farriselva (Paul) og lege i Larvik (Jacob). – Han var et menneske og måtte få beholde livet så lenge som mulig. I 18 uker og to dager gikk jeg til ham før han døde.

1937

Kjell Berntsen

Skøytelegende. – Jeg kjente jo ikke Ragnar fra før av, forteller Kjell. Men jeg må si at den tida med ham, den ga meg veldig mye.

1890-1977

Helene Seemann

Turner og turninstruktør. – Det gikk over to år etter at jeg giftet meg før den første babyen kom, og det ble sagt ute i byen at grunnen til det, var at jeg turne.

1987

May Grønvold

Larviks mestvinnende Paralympics-utøver. – Michelle Obama, Stevie Wonder, Aung San Suu Kyi, PSY… I ei stor sofagruppa i et stort hus på Holtet i Nevlunghavn sitter Larviks idrettshelt May Grønvold og ramser opp navn, sammen sine trenere og veiledere. Mamma Ingvild og pappa Tor.

Vi i Larvik 350 er et prosjekt av journalist Kristian Bålsrød, historiker Ane Ringheim Eriksen ved Larvik Museum og illustratør Christina Disington, med støtte fra Larvik kommune. Hver lørdag i løpet av 2021 vil du her og i Østlands-Posten bli kjent med ett av totalt 350 portretter som vil utgjøre samlingen Vi i Larvik 350.

Se flere portretter her.

Utviklet av Insite Media AS