FEBRUAR

Industri og arbeidsliv

Larvik er et av Norges eldste industristeder. Farriselva har gitt kraft til jernverk og trelastindustri siden midten av 1500-tallet. I løpet av 1800-tallet ble moderne industri etablert og lenge var industrien Larviks viktigste næringsvei. Hvordan har vår industrihistorie preget Larvik og menneskene som bor her i dag?

1958

Hilde Merete Aasheim

Konsernsjef, Norsk Hydro. – Jeg lærte mye av Svein Arne når det kommer til ledelse. Han var jo bakeren sjøl, men hver morra etter at han hadde satt deigene og holdt på med det, så kom’n til oss jentene. Han tok en melkekartong og et par skolebrød, og lurte på hvor store ordrene var. Og han var opptatt av oss, da. For meg så var han liksom kimen til det å være leder.

1953

Erland Bøe

Verkstedarbeider, Alfred Andersen Mekaniske Verksted. - De lederane som styrte da, de var vel ikke så møe lik de som styrær i da’.

1885-1964 og 1882-1967

Hans Karlsen og Mathilde Karlsen

Fyrstikkarbeidere. - Jeg var så sliten at jeg slingra hjem om kvelden. Jeg hadde blemmer over hele fingrane. Hardt arbeid var det, og farlig, fortalte Hans Karlsen fra Agnes.

1893-1987

Sofie Abelhaug

Glassverksarbeider. - Jeg var 11 år da jeg begynte på Glassverket. Det var ikke akkurat for moroas skyld, men jeg måtte hjelpe til med økonomien hjemme.

Vi i Larvik 350 er et prosjekt av journalist Kristian Bålsrød, historiker Ane Ringheim Eriksen ved Larvik Museum og illustratør Christina Disington, med støtte fra Larvik kommune. Hver lørdag i løpet av 2021 vil du her og i Østlands-Posten bli kjent med ett av totalt 350 portretter som vil utgjøre samlingen Vi i Larvik 350.

Se flere portretter her.

Utviklet av Insite Media AS