JUNI

Fra jord til bord

Hva folk har spist og drukket i Larvik gjennom historien har vært nært knyttet til sosial posisjon, tilgjengeligheten på råvarer og velstandsutvikling. Skipsfarten og den tette kontakten med Danmark gjorde at nye varer som te, kaffe, krydder, sukker og sjokolade kom raskt hit til Larvik. Når konger og grever besøkte Larvik ble det skaffet til veie store mengder eksklusiv mat, men denne typen varer var bare tilgjengelige for en liten del av befolkningen. For byens øvrige befolkning kunne tilgangen til mat være vanskelig. De spiste stort sett mat laget på korn, som for eksempel vassgraut og flatbrød.

1774-1841

Nils Larssøn

Nils Larssøn bygde opp møllerdriften, han drev gård, og startet til og med et lite skipsrederi. Da krigen brøt ut i 1807, var han blitt en velstående mann med mange jern i ilden.

1926-1998

Alfhild Michaelsen

Larviksfolk som var sultne på nattmat gikk bedre tider i møte høsten 1968. I kiosken på Hovlandbanen sto Alfhild Michaelsen klar med et smil, en kvikk kommentar og spesial med rekesalat.

1977-

GUNNAR HVARNES

Behovene, og hva folk liker, er helt annerledes. Det ser vi i restaurantbransjen, også. Folk er mye tøffere nå enn for ti år siden.

1974-

KARINE GUTTERUD HUSEBY

Karine og ektemannen Per Nikolai driver i slektenes spor, og har spesialisert seg på nykål, eller sommerkål. Jordsmonn og klima i denne delen av Tjølling gir gode muligheter for tidliggrønnsaker, og det ligger godt til rette for kålproduksjon.

Larviksområdet har vært og er stadig et rikt jordbruksland. I dag leverer området kvalitetsgrønnsaker til hele landet, og flere spennende restauranter byr på nye smaksopplevelser.

Vi i Larvik 350 er et prosjekt av journalist Kristian Bålsrød, historiker Ane Ringheim Eriksen ved Larvik Museum og illustratør Christina Disington, med støtte fra Larvik kommune. Hver lørdag i løpet av 2021 vil du her og i Østlands-Posten bli kjent med ett av totalt 350 portretter som vil utgjøre samlingen Vi i Larvik 350.

Utviklet av Insite Media AS