Historieformidling

Voice of Norway: Larvik

I forbindelse med byjubileet lanserer vi en audioguide som tar deg gatelangs i Larvik hvor du kan lytte til historier om steder, virksomheter og personer fra byen.

I løpet av jubileumsåret vil det vi bli lansert 10 løyper som er knyttet opp til de 12 temaene vi har fokus på i Vi350. Løypene er utarbeidet i et samarbeid med flere aktører og bidragsytere i Larvik som på ulike vis jobber med innhold til jubileumsåret. Tusen takk til alle dere som bidrar!

Vi håper du oppdager nye steder og spennende historier på din vandring – god tur!

Last ned appen på din smarttelefon

I App Store laster du ned appen Voice of Norway, den er helt gratis.

I menyen på bunnlinjen i appen finner du «providers», trykk her og videre til Larvik kommune. Her får du oversikt over løypene du kan gå og lytte til i Larvik.

I innstillinger på smarttelefonen din kan du trykke «tillat» for stedstiltang i kartfunksjonen. Da vil kartfunksjon i audioguiden ta deg videre fra punkt til punkt mens du går og lytter.

Du kan også lytte til punktene og se bilder i appen hjemme i stua, men vi anbefaler deg turen ut gatelangs mens du lytter.

Jubileumsløypene

Tyveriene i Larvik sentrum

Er du klar for en spennende detektivløype med Tiril og Oliver fra Detektivbyrå nr. 2? Det har vært et tyveriraid i Larvik sentrum, og politiet trenger hjelp til å finne ut hvem det er som står bak tyveriene. Ta med deg familien og bli med på en tyvejakt der dere løser mysteriet bit for bit basert på spor som dere finner underveis. 

Startpunkt for løypa: Larvik Torg

KONKURRANSE

Bli med i trekningen av den siste boken om Detektivbyrå nr. 2! Vi trekker ut en heldige vinner hver måned i hele 2021. Fyll ut svararket under og lever til ARK Bokhandel på Torget eller send svar på oppgaven til torget.larvik@ark.no. Epostene MÅ MERKES ‘DETEKTIVLØYPA’. Vinneren kontaktes pr. e-post.

Velkommen til Republikken Langstrand

Bli med Langestrand nyttige selskab på en vandring langs gater og streder i bydelen, eller skal vi si Republikken Langestrand? Langestrand var opprinnelig et ladested under grevskapet, og de fleste hadde tilknytning til industrien i Hammerdalen. På denne rundturen får du nærmere bekjentskap med kreative bedrifter og fargerike «sotingær» som har satt sitt preg på bydelen opp gjennom årene.

Startpunkt for løypa: Krysset Nedre Fritzøegate og Kirekgata

Tolleroddens sjøfartshistorie

På 1870tallet var Larvik en livlig sjøfartsby med over 100 skip med over 1000 mann ombord. I tillegg kom alle næringene i land som skipsmeklere, leverandører, repslagerier og skipsverft. I tillegg til at Thor Heyerdahl og båter som Excelsior og storseileren Lancing har tilknytning til Larvik, har vi en stolt historie knyttet til båt konstruktøren Colin Archer som hadde sitt liv og virke her på Tollerodden. Bli med på en vandring på Tollerodden og bli nærmere kjent med båter, hus og folk som hadde betydning for denne delen av byens historie.

Hammerdalens industrihistorie

Området langs Hammerdalen nord for Larvik har hatt kontinuerlig industriell drift siden midten av 1550-tallet og regnes som et av Norges eldste industriområder. Med årene utviklet dalen en variert industri med virksomheter innen trelast. Denne virksomheten er nå nedlagt, men bli med på en vandring langs Farriselva og bli kjent med industrihistorien som har vært levebrødet for mange Larviksfolk, og de nye virksmhetene i dalen.

Kvinner i sentrum

I denne løypa får du høre om kvinner som har hatt sine meningers mot og gjort en innsats for likestilling, stemmerett og folkeopplysning. Visste du for eksempel at Norges første kvinnelige redaktør og Norges første kvinnelig journalist hadde tilknytning til Larvik? Du får høre om dem her.

Startpunkt for løypa: Google Maps. Trudevang Gjestegaard, Gårdsbakken 43, 3256 Larvik

Skrevet av Anne Meek, Ulla Lise Johansen, Mona Windwik og Ane Ringheim, Larvik Museum. Lest av Line Kaupang og Jon Vidar Tidemand

Torstrand forteller

Velkommen til en vandring langs brygger og gater i bydelen Torstrand. Her vil du få høre historier om artige hendelser og fargerike personligheter, men også få kunnskap om industrihistorie og det mangfoldet av virksomheter som har utfoldet seg i landsbyen på elvesletta gjennom tidene.

Startpunkt for løypa: Google Maps. Vadskjæret, Hospitalstredet 3263 Larvik

Skrevet av Erling Pedersen. Lest av Line Kaupang og Jon Vidar Tidemand

Utviklet av Insite Media AS