Historieformidling

Larvikspodden Vi350

Larvikspodden Vi350 – en del Larviks byjubileum 2021!

Hils på foreningen Ropert med Geir-Atle Johnsen og Kjetil Vold i spissen. I 2021 blir det 12 månedlige podkaster i takt med de tolv temaene som følger jubileet, med historier, intervjuer og sikkert noen funfacts du ikke visste om Larvik. Under Ropert-paraplyen ligger podkastene Larvikspodden og Statusrapport, som var de prosjektene som dannet grunnlaget for å etablere foreningen. Målet er både å videreutvikle disse, og å utvikle nye konsepter innenfor foreningens formål.

Geir-Atle Johnsen har mange års radioerfaring fra blant annet Hallo i uken og NRK P2. Geir-Atle er produsent for Larvikspodden og Statusrapport. Kjetil Vold er lokalpatriot, lokalpolitiker og medprogramleder i Larvikspodden.

17. desember 2021: Vi350 Larvik snart 350 år

Larvikspodden er tilbake, og starter opp en ny serie som heter Larvikspodden Vi350 og er en del av byjubileet. Vi sjekker hvordan det går med planleggingen av jubileet og hva slags forventninger noen av de som står bak har. Vi har blant annet snakket med ordfører Erik Bringedal og leder for Larvik Museum Aina Aske. Gjest i studio er prosjektleder Camilla Svendsen.

1. januar 2021: Vi350 Fra Nyttårskonserten 2021 med en tvist

Nanset Blåseensembles årlige nyttårskonsert i Bølgen Kulturhus var i år også startskuddet for Larviks 350-årsjubileum. Vi var til stede, og fikk med oss en svært hyggelig overraskelse.

Januar: Larvik i endring

14. januar 2021: Vi350 Larvik i endring

Hvilke endringer har hatt størst betydning for byen vår? Hva er egentlig Larviks begrunnelse? Dette er noe av det vi spør om, i denne månedens utgave av Larvikspodden.

29. januar 2021: Vi350 Portrett: Augusta Abrahamsen (1861-1959)

Hør den dramatiserte versjonen av portrettet i serien Vi i Larvik 350 som podkast. Denne historien var med i hovedpodkasten for januar “Larvik i endring”. Som Augusta Abrahamsen hører du Kjersti Myrebøe fra Larvik Teater, og som forteller Geir-Atle Johnsen. Teksten er skrevet av historiker Ane Ringheim Eriksen og Kristian Bålsrød. Ansvarlig for podkasten er Foreningen Ropert. I studio Kjetil Vold og Geir-Atle Johnsen. Lyddesign Geir-Atle Johnsen. Produsent Virvel AS.

29. januar 2021: Vi350 Portrett: Lars Lauritzen (1858-1946)

Hør den dramatiserte versjonen av portrettet i serien Vi i Larvik 350 som podkast. I studio får vi også besøk av historiker Ane Ringheim Eriksen, til en liten samtale om hvordan hesten til slutt måtte vike til fordel for automobilen. I dramatiseringen få du høre Bendik Bø som Lars, Kjersti Bache som forteller og Jørgen Bredesen Skalleberg fra Larvik Teater som ØP-journalisten. Teksten er skrevet av historiker Ane Ringheim Eriksen og Kristian Bålsrød. Ansvarlig for podkasten er Foreningen Ropert. I studio Kjetil Vold og Geir-Atle Johnsen. Lyddesign Geir-Atle Johnsen. Produsent Virvel AS.

Februar: Industri og arbeidsliv

11. februar 2021: Vi350 Industri og arbeidsliv

Måtte man være medlem av Fram IF for å få jobb på Alfred Andersen Mek. før i tiden? Hva er historien bak tårnet på Bøkkerfjellet? Når sluttet man med barnearbeid? Dette er bare noen av spørsmålene vi stiller når denne månedens tema er “Industri og arbeidsliv”.

16. februar 2021: Vi350 Portrett: Sofie Abelhaug (1893-1987)

Hør den dramatiserte versjonen av portrettet i serien Vi i Larvik 350 som podkast. Som Sofie Abelhug hører du Mette Bamrud fra Larvik Teater, og som forteller Geir-Atle Johnsen. Denne historien var med i hovedpodkasten for febuar “Industri og arbeidsliv”. Teksten er skrevet av historiker Ane Ringheim Eriksen og journalist Kristian Bålsrød. Ansvarlig for podkasten er Foreningen Ropert. I studio Kjetil Vold og Geir-Atle Johnsen. Lyddesign Geir-Atle Johnsen. Produsent Virvel AS.

26. februar 2021: Vi350 Portrett: Hans Karlsen (1885-1964) & Mathilde Karlsen (1882-1967)

Hør den dramatiserte versjonen av portrettet i serien Vi i Larvik 350 som podkast. I studio får vi også besøk av historiker Ane Ringheim Eriksen, til en liten samtale om hvordan arbeidsforholdene var for flere enn fystikkarbeiderne. I dramatiseringen få du høre Øyvin Lauten som Hans Karlsen, Anne Sofie Sjølyst fra Larvik Teater som Mathilde Karlsen, og Stine Berntsen fra Larvik Teater som fortelleren. Teksten er skrevet av historiker Ane Ringheim Eriksen og Kristian Bålsrød. Ansvarlig for podkasten er Foreningen Ropert. I studio Kjetil Vold og Geir-Atle Johnsen. Lyddesign Geir-Atle Johnsen. Produsent Virvel AS.

Mars: Kvinner

12. mars 2021: Vi350 Kvinner 1

Mars er kvinnenes måned i byjubileet, og Larvikspodden Vi350 samarbeider med Østlands-Posten v/ journalist Kjersti Bache, som har ansvaret for innholdet. Kjersti Bache snakker med kvinner – og noen menn – om kvinner, i tre hele podkaster. Dette er den første av i alt tre podkaster.

13. mars 2021: Vi350 Kvinner 2: Stein Grimsrud om Mille-Marie Treschow

ØP-journalist Kjersti Bache i samtale med Stein Grimsrud, som samarbeidet tett med Mille-Marie Treschow i 45 år. Hvordan var hun som medmenneske, og som leder? Den andre av i alt tre podkaster.

15. mars 2021: Vi350 Kvinner 3: Hva er perfekt?

ØP-journalist Kjersti Bache har invitert håndballkommentator og foredragsholder Gro Hammerseng Edin, kommunedirektør Gro Herheim og psykolog Catharina Carming Vestmoen til studio til å snakke om hvordan det er å være jente i Larvik i dag. Vi får også innslag med influenser Andrea Sveinsdottir og blogger Ida Vindstad. Den tredje av i alt tre podkaster.

19. mars 2021: Vi350 Portrett: Olga Hassel (1849-1942) & Erika Hassel (1859-1945)

Hør den versjonen av portrettet i serien Vi i Larvik 350, og i tillegg en samtale med konservator Ane Ringheim Eriksen om hvordan kvinner kom inn i kommunestyret i Larvik noen år senere. Selve portrettet var med i hovedpodkasten for mars: “Kvinner 1” Du hører fra Larvik Teater Mari Ravler Johansen som Olga Hassel, Trine Merete Sjølyst som Erika Hassel og Fredrik Lange-Nielsen som journalisten fra Jarlsberg og Laurvigs Amtstidende. Fortelleren er Geir-Atle Johnsen som også har ansvaret for lyddesign.

25. mars 2021: Vi350 Derav navnet: Skottebrygga

Når fikk Skottebrygga sitt navn? Og hvorfor? Og hva var historien bak, da brygga som byen trengte endelig ble bygget? Kjetil Vold i samtale med Aina Aske, konservator ved Larvik Museum. Opptak og lyddesign: Geir-Atle Johnsen.

25. mars 2021: Vi350 Derav navnet: Bøkkerfjellet

Hva har fjellet med bøkkere å gjøre? Hvor lenge har tårnet stått der? Dette – og mer til – er spørsmål vi stiller i denne utgaven av Derav navnet. Vi hører Kjetil Vold i samtale med Aina Aske fra Larvik Museum. Opptak og lyddesign: Geir-Atle Johnsen.

25. mars 2021: Vi350 Derav navnet: Karen Sundts vei

En liten, diskré gate, oppkalt etter en modig og bemerkelsesverdig kvinne. Kjetil Vold i samtale med Ane Ringheim Eriksen, konservator ved Larvik Museum. Opptak og lyddesign: Geir-Atle Johnsen.

April: Forbrytelse og straff

15. april 2021: Vi350 Forbrytelse og straff 1: I grevens tid

Hvilke lover gjaldt i begynnelsen av Larvik bys historie? Hvem skrev disse, hvem var de for og hvordan ble man straffet? Dette er noen av temaene som diskuteres i denne utgaven av Larvikspodden VI350, når månedens tema er forbrytelse og straff. I studio: Jørn Holme, sorenskriver i Vestfold, Anita Wiklund Norli, Universitet i Sør-Norge, Aina Aske, Vestfoldmuseene og Larvikspoddens Kjetil Vold. Opptak Geir-Atle Johnsen Produsent: Virvel AS.

15. april 2021: Vi350 Derav navnet: Bøkkerbakken

Navnet Bøkkerbakken sier seg selv, men det gamle navnet – Slutteribakken – er langt mer spennende, når temaet i april er forbrytelse og straff. Hva var egentlig et slutteri? Kjetil Vold har spurt Aina Aske fra Larvik Museum. Lyddesign Geir-Atle Johnsen. Produsent Virvel AS.

15. april 2021: Vi350 Forbrytelse og straff 2: Politiet i Larvik

Vi har hatt besøk av politistasjonssjef i Larvik Tor Eriksen, og samtalt om hvordan politiet i Larvik i dag fungerer, hvor lovlydige larviksfolk er og hva som prioriteres i dag og i morgen. Programleder Kjetil Vold. Opptak Geir-Atle Johnsen. Produsent Virvel AS.

15. april 2021: Vi350 Forbrytelse og straff 3: Larvik fengsel

Søndre Vestfold fengsel, Larvik avdeling – eller Larvik fengsel i dagligtale – har som mål at når en person kommer inn til soning så skal det være for siste gang. Hvordan jobber man egentlig for å nå det målet, og hvem er de innsatte? Vi har hatt besøk av Frode Svendsen, fengselsbetjent ved Larvik fengsel, for å snakke om dette.

15. april 2021: Vi350 Forbrytelse og straff 4: Straffen

– Ikke nok med det du har gjort – som du må slite med – men alle du skuffer.Jeg er jo pappa til fire barn, og hadde livet egentlig på stell, jobba i brannvesenet i Oslo, og plutselig sitter du i fengsel med folk som du bare har hørt om, egentlig. Ordene tilhører Frank Skråmo. Han har sonet åtte år i fengsel. Han er gjest i studio i den fjerde og siste utgaven av Forbrytelse og straff. Programleder Kjetil Vold. Produsent Virvel AS.

Mai: Kropp og sjel

14. mai 2021: Vi350 Kropp og sjel: Badehotellet

Dersom gjestene på Laurvig Bad skulle komme til å kjede seg – Larvik var jo også den gang en relativt liten og rolig by – så ble det presisert at det å kjede seg var en del av behandlingen. Dagens badehotell – Farris Bad – bygger videre på det gamle badets historie: Kildegrotten er den samme, man tror fremdeles på vannets helsebringende evner, og det er fremdeles viktig at stedet er Larvik.

27. mai 2021: Vi350 Kropp og sjel: Fotball & skøyter

Larvik har alltid vært en by som har hevdet seg godt innen forskjellige grener i norsk idrett, og i perioder også internasjonalt. Det gjør det vanskelig å velge, når man skal snakke om byens idrettshistorie. Nils-Erik Kvamme er programleder for denne episoden. Han innrømmer at oppgaven var vanskelig. – Det var utfordrende. Man må bare innse at man bare kan rekke over en liten del, og så ta noen valg. Vi begynner med skøyter og fotball. Medvirkende: Knut Ludahl, Finn Gjerken Larsen, Bjørg Eva Jensen, Hans Trygve Kristiansen og Terje Svendsen. Lydarbeide: Geir-Atle Johnsen.

28. mai 2021: Vi350 kropp og sjel: Håndball

På begynnelsen av 90-tallet var Larviks storhetstid som skøyte- og fotballby over, men i det stille ble det jobbet med å stable på beina noe nytt som skulle skape stolthet og entusiasme i byen: En samlingsklubb for byens håndballag. En klubb som i flere tiår skulle komme til å dominere både i Norge og verden. I denne episoden av Larvikspodden Vi350 skal det handle om Larvik Håndballklubb. Vi møter Marit Breivik, Kristine Duvholt Havnås, Terje Svendsen og Hans Trygve Kristiansen. Programleder Nils-Erik Kvamme.

28. mai 2021: Vi350 Derav navnet: Doktorveien

Doktorveien i Byskogen går fra Frankendalsveien til Eikeveien, rett nedenfor Doktorfjellet. Men hvem var egentlig doktoren? Kjetil Vold har spurt Aina Aske fra Vestfoldmuseene. Derav navnet: Doktorveien var et innslag i den første podkasten for mai «Vi 350 “Kropp og sjel: Badehotellet.» Produsent er Virvel AS, og Geir-Atle Johnsen er ansvarlig for lydarbeidet.

Juni: Fra jord til bord

17. juni 2021: Vi350 Fra jord til bord: Fra grevskap til kjøleskap

Hva spiste Grev Gyldenløve når han var i Larvik? Hadde vi kjent igjen eller satt pris på den tidens mat i dag? Dette og mye mer svarer Aina Aske på, i denne episoden av jubileumspodden. Du får også vite hva en artesisk kilde er, hvor mye naturlig mineralvann som faktisk kommer ut av Farrisfabrikkens kilder, og mye mer om byens eget mineralvann, når fabrikksjef Geir Bjørshol kommer på besøk. Programleder er Trond Aarstad. Geir-Atle Johnsen er ansvarlig for lydarbeidet. Produsent er Virvel AS.

19. juni 2021: Vi350 Fra jord til bord: To familiebedrifter

Tidligere var det mange familiebedrifter i Larvik, men de blir stadig færre. Trond Aarstad Jr har møtt søskenpar fra to av dem, nemlig Abrahamsen Kjøttforretning og Juno Larvik. Programleder er Trond Aarstad jr. Geir-Atle Johnsen er ansvarlig for lydarbeidet.Produsent er Virvel AS.


22. juni 2021: Vi350 Derav navnet: Mesterfjellet

Mesterfjellet er kjent for de fleste i Larvik. Hvem mesteren var får du vite mer om i denne utgaven av Derav navnet. Programleder er Kjetil Vold, og Aina Aske fra Larvik Museum er gjest i studio. Lydarbeidet står Geir-Atle Johnsen for. Produsent: Virvel AS.

25. juni 2021: Vi350 Fra jord til bord: Tilbake til matframtiden

Byjubileets tema i juni er jo Fra jord til bord, og med denne episoden av Larvikspodden er det lite tvil om at det er nettopp det det handler om. Trond Aarstad jr. har hatt besøk i studio av Camilla Anvik fra Åkerkvinnene og Tone Brandsæter fra Hungry Heart. Lydarbeidet står Geir-Atle Johnsen for. Produsent: Virvel AS.

26. juni 2021: Vi350 Fra jord til bord: Kokkelering på prestegården

I denne utgaven av er Trond Aarstad jr. på omvisning på Tanum Prestegård. Der blir vi også litt bedre kjent med Hanna Winsnes, kjent for Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen. Dette er den fjerde av i alt fire podkaster denne måneden. Geir-Atle Johnsen er ansvarlig for lydarbeidet, og produsent er Virvel AS.

Juli: Havet gir og havet tar

16. juli 2021: Vi350 Havet gir og havet tar

Månedens tema for byjubileet er Havet gir og havet tar. Vi møter Kari-Lise Rørvik, Dag Oppen Berntsen, Erling Melsom, Bendik Bø og Aina Aske. Programledere er Kjetil Vold og Geir-Atle Johnsen. Sistnevnte er også ansvarlig for lyddesign. Produsent Virvel AS.

27. juli 2021: Vi350 Derav navnet: Batteristranda

Batteristranda har navnet sitt etter et kanonbatteri, men visste du at batteriet var en del av et større anlegg? Programleder er Kjetil Vold, og Aina Aske fra Larvik Museum er gjest i studio. Lydarbeidet står Geir-Atle Johnsen for. Innslaget var med i hovedpodkasten for juli – «Havet gir og havet tar». Produsent: Virvel AS.

28. juli 2021: Vi350 Historien om: Pol III og den tyske invasjonen

Mannskapet på hvalbåten Pol III var de første til å møte fienden da tyskerne invaderte Norge i 1940. Den historien starter i september 1939. Fortellingen er tidligere publisert som et innslag i Larvikspodden Vi350: Havet gir og havet tar. Teksten fremføres av Kjetil Vold, som også har skrevet den. Geir-Atle Johnsen er ansvarlig for lydarbeidet, og produsent er Virvel AS.

August: Ung i Larvik

27. august 2021: Vi350 Ung i Larvik: Før

Byjubileets tema i august er “Ung i Larvik”. Larvikspodden har vært på Romberggata skole og møtt Marianne Sørensen Olsvoll som er tidligere elev ved skolen, og skolens siste rektor Tor Buaas. Ane Ringheim ved Larvik Museum forteller om hvordan det var å være ung i Larvik for 100 år siden, og hva Asylgata egentlig er oppkalt etter.

27. august 2021: Vi350 Ung i Larvik: I dag

Hvordan er det å være ung i Larvik i dag? Larvikspodden har snakket med fire unge mennesker: Maud Ravndal Ertl, Signe Eidsheim, Nicolai Hornburg og Noa Malmquist Andersen. Vi møter også Erica Gutterød Dabe – SLT koordinator i Larvik kommune, Mette Daapan – folkehelsekoordinator, og politikontakt Vidar Duvholt.

September: Makt og avmakt

16. september 2021: Vi350 Makt og avmakt

Tema denne måneden er Makt og avmakt. Vi møter Maja Angeltveit, Dag Thorstensen, Lene Westgaard-Halle og Truls Vasvik. I denne episoden samarbeider vi med Østlands-Posten der redaktør Eirik Haugen er programleder.

23. september 2021: Vi350 Derav navnet: Feyers gate

Feyers gate er maktens gate i Larvik. Her holder både ordfører, varaordfører og kommunedirektør med stab til. Men hvordan fikk gaten navnet sitt?

Oktober: Mangfold og medborgerskap

21. oktober 2021: Vi350 Mangfold og medborgerskap

Temaet for oktober er Mangfold og medborgerskap. Larvikspodden er på besøk hos Jannicke Lille Haugen som er leder for Fargespill Larvik, og Lars Ueland Kobro som forteller oss om medborgerskap. Vi møter også Hilde Borgir og Hanne Jensen Moth, fra henholdsvis Tolleroddens Venner og Larvik kommune.

22. oktober 2021: Vi350 Mangfold og medborgerskap: Innsatte i Larvik fengsel

Hvordan er hverdagen i Larvik Fengsel? Hvordan er det å være innsatt? Hva brukes tiden til, og hva er de opptatt av?Tre innsatte fra Østlandet ble med på dette podkastprosjektet hvor de snakker sammen og intervjuer hverandre om tilværelsen i fengselet og litt om bakgrunn og fremtid. En av dem er fra Larvik. Bak dette prosjektet står: Larvik bibliotek, Verket v/Anne Kari Ramberg og Larvik fengsel v/ Maiken Johansen Christiansen – i samarbeide med Larvikspodden.

25. oktober 2021: Vi350 Derav navnet: Colin Archers gate

Mange tenker nok på Colin Archer først og fremst som skipskonstruktør og -bygger, men Archer var vel så viktig for Larvik som medborger, med et stort engasjement for byen og menneskene her. «Derav navnet: Colin Archers gate» var et innslag i den første podkasten for oktober «Vi 350 Mangfold og medborgerskap.»

November: Kulturbyen

26. november 2021: Vi350 Kulturbyen: Før og nå

Et byjubileum er en kulturell begivenhet i seg selv, og denne måneden er det nettopp kulturbyen Larvik som er tema for byjubileet. Medvirkende: Aina Aske, konservator ved Vestfoldmuseene, Bård Jacobsen, virksomhetsleder kultur og idrett i Larvik Kommune, Camilla Svendsen, avdelingsleder kultur i Larvik Kommune og Eirik Haugen, redaktør i Østlands-Posten.

26. november 2021: Vi350 Kulturbyen: Kulturinstitusjoner 1

I denne utgaven av Larvikspodden Vi350 har vi besøk fra Bølgen Kulturhus og Studio Nille; to store kulturinstitusjoner i Larvik. Vi møter Andreas Gilhuus, Elin Rusti og Nanna Heiberg.

27. november 2021: Vi350 Kulturbyen: Kulturinstitusjoner 2

Larvikspodden besøker to kulturinstitusjoner: Nanset kirke og Teaterhuset Munken. Vi møter Geir Thorstensen, Kari Brekke Nilsen på Munken, og i Nanset kirke, møter vi Olav Aavik.

27. november 2021: Vi350 Kulturbyen: De profesjonelle – Kjersti Ugelstad

For mange av oss er kultur noe vi opplever, mens andre skaper kultur. Noen av dem har det som en levevei. En av disse er manus-forfatter Kjersti Ugelstad, som bor i Larvik og skriver for film og tv.

28. november 2021: Vi350 Kulturbyen: De profesjonelle – Anders Gjønnes og Line Kaupang

I del to av Kulturbyen: De profesjonelle møter vi Line Kaupang og Anders Gjønnes. De er begge fra Larvik og lever av scenekunst.

29. november 2021: Vi350 Derav navnet: Edle Hartmann Schjødts park

I byjuileumsåret handler det mye om larvikshistorie, og en av kildene er Edle Hartmann Schjødt. Tema for denne månedens Derav navnet er Edle Hartmann Schjødts park, som ligger mellom fengselet på Herregårdssletta og Buggegården.

Desember: Innovasjon og skaperkraft

18. desember 2021: Vi350 Innovasjon og skaperkraft

I jubileumsårets siste måned er temaet Innovasjon og skaperkraft. Vi har møtt daglig leder Gillian Hockley fra Colab, Teddy Dammen som hadde en god idé han ville realisere, og Hilde Bøkestad og Tor Atle Odberg som har tanker og kunnskap om hvordan man skaper en god by.

19. desember 2021: Vi350 Innovasjon og skaperkraft: Fra idé til suksess

Da Larvikbosatte Jon Vidar Tidemand var ferdig på teaterskolen i 2008 sto han uten noen plan om hva han skulle videre. På et nachspiel i Levanger fikk han en idé: Han skulle fortelle Vålerenga Fotballs historie fra en scene. Intervjuer er Geir-Atle Johnsen, som også er ansvarlig for lyden. Produsent er Virvel AS.

Utviklet av Insite Media AS