10. februar 2021

Møte med minner

I 2021 er det viktig at alle får ta del i Larviks jubileumsfeiring. Derfor reiser Maria Kolstad Johannessen fra Larvik Museum og Sølvi Haraldseth Lysnes fra Larvik kulturskole i disse dager på turné til kommunens sykehjem.

Minner i en koffert

Med seg i kofferten har Maria og Sølvi bilder, gjenstander og sanger fra beboernes barndom.

Med utgangspunkt i et tidligere byjubileum, 275-årsdagen i 1946 med film av Kong Haakon 7s besøk i Larvik og tilhørende folkefest på Torget, tas beboerne med på en reise i egen barndom og ungdomstid. Sangen om dukkemor som strever så med sine små, en hjemmesnekret lastebil, en Kurér-radio, og en duft av parfymen 4711 er blant ingrediensene som settes sammen til en times forestilling. Sangene og gjenstandene frambringer minner og skaper en fin stund på sykehjemmene.

– Det er så fint at vi får muligheten til å bringe noe av byjubileet ut på sykehjemmene, slik at enda flere kan ta del i feiringen, og vi har blitt tatt veldig godt imot, forteller Maria Kolstad Johannessen.

Sølvi og Maria. Foto: Larvik Museum

Til lyden av «Fly Me to the moon»

Hos en dame vekket et bilde av en skoleklasse fra Torstrand skole mye minner, og hun kunne fortelle villig i vei om både rampestreker og strenge lærere. En annen hadde vært på hvalfangst med Norhval som ung gutt og fortalte om lange måneder borte fra familien. Minnene strømmer på hos flere med bilde av storband på Societeten på Farris Bad til tonene av «Fly Me to the Moon» – det er en god mimrestund å være med på.

I koronatider kan det være vanskelig å få samlet alle avdelingene som ønsker å delta samtidig når man reiser rundt. Derfor har hele forestillingen også blitt filmet og denne filmen sendes ut til de som ønsker å se, men ikke kan møte opp fysisk. Det gir en unik mulighet til å nå ut til enda flere mennesker.

Turneen fortsetter i hele februar, og er en del av Den Kulturelle spaserstokken i Larvik kommune. Prosjektet er også støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Du kan se Møte med minner på YouTube-kanalen Vi350.

Foto: Larvik Museum

Utviklet av Insite Media AS