31. august 2021

Jubileumskopp


I anledning Vi350, Larvik 350 års jubileum har keramiker Solveig Lie lagd til et unikt jubileumsprodukt; Jubileumskoppen.

Jubileumskoppen kan kjøpes på det kreative hjørnet i Larvik sentrum for kr 350


Koppen er dreid i steingodsleire og fått fargen som skal antyde Larviks kommunevåpen og Larviks nære tilknytning til
hav og vann. På siden er det festet på et hjerte som står til Kjærlighet til byen, kommunen og eier av koppen.

På siden og bunn av koppen finner vi Grev Ulrik Fredrik Gyldenløves segl. Ulrik Fredrik Gyldenløve er som etternavnet tilsier en av kongens uekte barn. Alle kongens uekte barn i Norge fikk dette etternavnet. Ulrik Fredrik er et resultat av danske kongen Fredrik III og Margrete Pape. Ulrik Fredrik Gyldenløve har en fantastisk militær og diplomatisk karriere
bak seg. Etter at Fredrik III dør, oppretter halvbroren kong Christian V Grevskap av Laurvig og innsetter Ulrik Fredrik Gyldenløve som første greve 29 september 1671. Da er Ulrik Fredrik bare 29 år. Moren hans Margrete Pape blir senere oppnevnt til Baronesse av Løwendal av Christian V i 1683.

I innsettelsesbrevet til Grev Ulrik Fredrik Gyldenløve følger et håndtegnet våpenskjold som han skal bruke. Det viser nærmest Riksvåpnet, men løven er byttet ut med en leopard og kronen er en grevekrone. Greven bruker mange ulike segl når han skal undertegne dokumenter, men vi vet at seglet på koppen blant annet har blitt brukt i 1701. Kong Christian den V dør i 1699 og det legger en demper på Ulrik Fredriks innflytelse og makt. Ulrik Fredrik Gyldenløve dør selv 17. april 1704 i Hamburg.

Grevskapet i Laurvig står seg og blir som en kuriositet et forhandlingskort i forbindelse med
Kielfreden. Resten av Norge blir en del av Sverige, mens Grevskapsbyen Laurvig i styres av Danmark i ytterligere 3 år. Les mer om dette i QR koden. (Se QR-kode i nfoskriv over)


Stempelet som Solveig Lie bruker er lagd av Pål Andrè Numme som utfra bildet har lagd til en 3d profil, og fått printet det ut som en negativ og positiv 3D stempel som Solveig stempler i leira. Pål Andrè Numme er en del av Colab, og jobber mye med ny teknologi, visualisering og modellering. Vi håper du får stor glede av koppen, og at den kan bidra til å kunne fortelle en av de mange artige historiene til Larvik.

Utviklet av Insite Media AS