Historien er også tilgjengelig som podcast
– Jernbanen ødela det vakre Larvik!
Ordene tilhører 95-årige Augusta Abrahamsen. I en samtale med fylkeskonservator Asbjørn Bakken på aldershjemmet der hun bodde på 1950-tallet, fortalte Augusta om byen hun hadde forelsket seg i da hun som ungjente kom flyttende til Larvik.
«Storgaten, med vakre hus på den ene side, og hvor familiene hadde sine deilige haver på den andre. Jeg husker spesielt apoteker Teilmanns have (nå jernbaneperrongen) med nøttetrealleen. Der inne var det benker og bord hvor det holdtes festlige kaffeselskaper. Rosene blomstret der inne, rikere enn i de øvrige haver. Hele Storgaten var fylt av velduft.»
Augusta skrev bøker og fortellinger for både barn og voksne. Hennes mest kjente bok, «Radikalerens hustru», handler om harde politiske kamper i Larvik i 1880-årene. Hun var gift med venstrepolitiker Lars Abrahamsen, og fikk nær kjennskap til stridighetene. På begynnelsen av 1900-tallet var hun også en av de viktigste pådriverne for å få valgt inn kvinner i kommunestyret i Larvik. Men da fylkeskonservatoren fikk henne i tale, var det ikke forfatterskapet eller stemmerett hun først og fremst ville snakke om. Hun var mer opptatt av hvordan toget hadde ødelagt byen hennes. Storgata hadde vært Europas vakreste gate der den lå som en halvmåne om fjorden med de vakre hagene på nedsiden, mente hun.
«Å drive der, frem og tilbake sommerkveldene, høre den sakte skvulpen fra stranden, se utover havet når den berømte Larviksmåne kastet sølvstrime derover – nei, man glemmer det aldri. Intet under at Larvik ble kalt Nordens Neapel.»
Augustas dom over byutviklingen var ærlig, men hard:
«Jernbanen hugg seg brutalt gjennom byens sentrum, den fylte luften med skitt og larm, den laget store og stygge jernbanetomter der hvor hagene hadde blomstret og folk hadde koset seg nede ved stranden. »
Kilde: Østlands-Posten 28. september 1967 og 10. mars 1979.
Last ned portrettet som PDF her.

Vi i Larvik 350 er et prosjekt av journalist Kristian Bålsrød, historiker Ane Ringheim ved Larvik Museum og illustratør Christina Disington, med støtte fra Larvik kommune. Hver lørdag i løpet av 2021 vil du her og i Østlands-Posten bli kjent med ett av totalt 350 portretter som vil utgjøre samlingen Vi i Larvik 350.