Sigurd Mathiesen 150 år – ved Kjeld-Willy Hansen

Når:

tor 4. nov 2021

19

Hvor:

Larvik bibliotek

Arrangør:

Larvik bibliotek

Sigurd Mathiesen er Larviks egen dikter.
Han ble født i 1871 og døde i 1958. Han bodde mesteparten av barndoms- og ungdomstiden i Kongegata, og dobbeltdebuterte med et brak i 1902, med novellesamlingen Unge Sjæle og romanen Hida Unas.
Begge med tydelige Larvik-innslag og klare ekspresjonistiske trekk. Debuten skjedde i en tid da norsk litteratur skiftet fra den tidlige modernismen i 90-årene, med blant andre Knut Hamsun, Sigbjørn Obstfelder og Edvard Munch, til en begynnende heimstaddiktning og etisk realisme, anført av Johan Falkberget, Sigrid Undset, Gabriel Scott, Olav Duun med flere.

Tross strålende kritikker falt således Sigbjørns eksperimentelle bøker i ånden fra Edgar Allen Poe og Dostojevskij utenfor den litterære hovedstrømningen i Norge. Om enn han fort ble forfatternes forfatter. Og da modernismen endelig slo inn for fullt i Norge i mellomkrigstiden, med blant andre Tarjei Vesaas og Rolf Jacobsen, skiftet Sigbjørn selv spor og skrev en kulturhistorisk heimstadstrilogi fra barndomsbyen. Utidsmessig igjen. Men Sigurd Mathiesen fortjener ikke å bli glemt.

Forfatteren er ikke bare vårt bortblåste bøkeblad – han tilbrakte de siste tiårene av livet sitt i Langesund – han tilhører de ypperste stilister nasjonen har og er en av de mest spennende stemmene i norsk litteratur. En Munch med penn.

Æresborger Ingvar Ambjørnsen oppdaget sambygdingen sent i sin forfatterkarriere, men var ikke sen om å utrope ham til sin eldre bror. Da Sigurd Mathiesen kunne feire sitt 100 års jubileum, ved forrige byjubileum i 1971, æret hjembyen ham med en byste i brynet av Bøkeskogen. Den står der fremdeles. I år er det 150-års jubileum for forfatterens fødsel. Derfor dette foredraget, som tar tilhørerne med på en spennende reise gjennom et fascinerende liv og en frodig, men høyst særegen litterær verden.
Billetter kr 100 kjøpes på Ticketco eller i skranken på biblioteket

Aldersgrense

Åpent for alle

Målgruppe

Voksne over 18 år

Arrangør

Larvik bibliotek

Arrangementsted

Larvik bibliotek

Adresse

Nansetgata 12

Postnummer

3256

Ord. pris inkl. avg.

100

Bilde:

Turid Moland

Utviklet av Insite Media AS