Havlandskap

Når:

søn 26. sep 2021 -
søn 26. sep 2021

12/14.00 - 20.00

Hvor:

Bølgen kulturhus, Blåboksen

Arrangør:

Nordic Life v/ Terje Rakke

Audiovisuell installasjon «Havlandskap» 24. 25. og 26. september 2021.
Åpningstider: 
Fredag 24/9: 14.00 – 20.00 
Lørdag 25/9: 12.00 – 20.00
Søndag 26/9: 12.00 – 20.00 

Terje Rakke

Terje Rakke, født i Fredrikstad 1959, oppvokst i Stavern, bosatt i Bærum siden 1980. Selvstendig fotograf siden 1988 og utvikler av kunst- og kulturopplevelser. Terje har levert fotografi til en rekke utsmykkingsprojekter i private og offentlige rom. Hans audiovisuelle separat utstillingsprosjekter med spesialkomponert musikk ved Knut Halmrast :

  • 1990 Havlandskap
  • 1995 Storm & Stille
  • 1999-2000 Eksistens, Akershus Festning
  • 2009-2012 Vendt mot Havet, eget Galleri Tårnet, Sandvika

Terje har levert fotografi til Verdensutstillingen. World Expo 1998, Lisboa, Portugal Norges paviljong, World Expo 2010, Shanghai Kina Norges paviljong, World Expo 2012, Yeosu, Sør-Korea Norges paviljong. Terje har fotografert for Norges ledende reiselivsaktører som Innovasjon Norge, Fjord Norge og Nord-Norge gjennom 25 år. Hans livsverk, som teller 80.000 fotografier, er i dag samlet på eget nettsted.

Som «sønn av losen» i Stavern vokste Terje opp nær skjærgården og havet, noe som gav ham en god porsjon saltvann i årene. 16 sesonger i telt på Stavernsøya gav Terje eventyrlige og uslettelige sanseinntrykk. Han begynte å fotografere som 18 åring og båtlivet i skjærgården ved Nevlunghavn, Stavern, Larvik, Viksfjord og Svenner la grunnlaget for et lang fotograf karriere. Havlandskap viser mange av hans bilder hentet fra Larvikskysten gjennom 30 år. Installasjonen er en stillferdig tonesatt, virtuell reise gjennom de fire årstider, der hvor hav møter land.

Allerede for 11.500 år siden tok de første pionerene seg inn til dalsøkket mellom Salsås og Pauler høydene for å jakte på sel, fisk og sjøfugl. På denne «øya» er det funnet spor etter ildsteder og en mengde gjenstander som økser og pilspisser av flint. Havnivået var 130 meter høyere enn i dag og pionerene padlet i skinnkanoer til de sesongbaserte boplassene som stammer fra eldre steinalder. Boplassene ble trolig benyttet gjennom en periode på 3.000 år eller mer og er blant de eldste spor av mennesker i Norge.

Larviks lange, maritime historie gjorde kystbyen helt avhengig av hyppige skipsanløp og trafikk på havet. Handel med tømmer og trelast la grunnlaget for byvekst på 1600-tallet og gjennom 200 år har jernverket vært Danmark-Norges største og viktigste. Forbindelseslinjen til havet ble avgjørende for å bygge byens identitet og struktur. Foruten maritime tema og kyststrekningen berører installasjonen historiske landemerker og kulturminner som steinalderkultur ved Pauler, helleristninger og bautasteiner i Tjølling, steinsettinger og skipssettinger ved Istrehågan, vikingskip og vikingkultur ved Kaupang, Fredriksvern Verft og Citadellet, Herregården og kirkene. Genuin kystkultur presenteres også med fyrstasjoner og seilskute tradisjoner. Sammenlignet med Larviks totale areal utgjør dagens sårbare kyststripe lite i areal, men er samtidig den delen av vår mangesidige og fargerike natur med flest fasetter.

Blankskurt svaberg, som har ligget urørt av menneskehender i tusenvis av vår, har omsider møtt en ny trussel. Svabergene er merket av natur-elementene og tidens tann med is-skuring, hav, vær og vind, men også den menneskelige påvirkning. Enkelte steder på Larvikskysten er blankskurte svaberg i dag merket av sur nedbør fra kontinentet. Vern og bevaring av våre verdifulle kystområder er av største viktighet i vår tid. Arv er et fellesskap og vår generasjon har overtatt våre naturgitte omgivelser fra tidligere generasjoner. Ved bevissthet og selvstendig tanke plikter vi å lytte til den historien som fjell, jord og hav kan fortelle oss. Det er vi selv som forvalter denne arven og det er vårt ansvar å gi nye generasjoner troen på en fremtid. Våre omgivelser kan vise glimt av storhet og øyeblikk som gløder om vi bretter ut vårt vidsyn og søker etter dem. Og behandler dem med ydmykhet og respekt. Reflekser og fargespill som danser på en havflate kan være et vakkert skue. Men havet ber om hjelp. Det er vår plikt å lytte.

Instagram @nordiclife.photography

Nettsted, nordiclife.com

Aldersgrense

Åpent for alle

Målgruppe

Alle

Arrangør

Nordic Life v/ Terje Rakke

Arrangementsted

Bølgen kulturhus, Blåboksen

Adresse

Sanden 2

Postnummer

3264

Ord. pris inkl. avg.

informasjon kommer senere

Bilde:

Foto: Terje Rakke

Utviklet av Insite Media AS