21. september 2021

Arne Nordheim spilles på Bøkkerfjellet under åpningsdagen på byjubileet

Tekst av Odd Terje Lysebo

Under åpningen av byjubileet på Bøkkerfjellet 24. September vil vi få anledning til å høre et musikkinnslag av byens æresborger og verdenskjente komponist Arne Nordheim.

Nanset Blåseensemble under ledelse av sin dirigent Odd Terje Lysebo skal framføre ”Recall and Signals” som Nordheim skrev til byen New Yorks 200 årsjubileum i 1986. En spektakulær komposisjon som ble framført ute på en båt i New Yorks havn. Verket har også vært framført i Larvik flere ganger. Først under Cutty Sark i 1986 så på Fyrverkerikonsert 2006 i anledning Nordheims 75 års jubileum. Nanset Blåseensemblet og Odd Terje Lysebo har i tillegg også framført komposisjonen i Stockholm. Nordheim bruker blåserne på en svært fargerik måte med store klanger og spennende kontraster. Slagverket vet han å utnytte på beste måte, hvor klokkene stadig er med.

Klokkeklangen var hans favorittklang, og ga ham alltid minner fra barndommen og klokkene i Larvik kirke. Da freden kom 7. Juni 1945, sto Nordheim som speider i Larvik kirke og kimet med klokkene hele dagen.

Nå skal ”Recall and Signals” framføres i Larvik igjen, men denne gang i en litt annen drakt. I starten mens publikum kommer, får vi nå høre en elektronisk introduksjon som er hentet fra ”Be not Afeard” et komposisjon han skrev til Thor Heyerdahl på hans 75 års dag. Etter disse stemningsfulle klangene går ensemblet rett over i Nordheims komposisjon ”Utposter” for 12 antifonale trompeter opprinnelig skrevet for Kunstakademiet i Oslo sitt 75 års jubileum i Oslo og ble fremført rund på Rådhusplassen. Dette går rett over i den fargesprakende ”Recall and Signals”.

Det er i år 90 år siden Nordheim ble født og med dette ønsker vi også å minnes denne store komponisten og Larviksgutten i dette byjubileet. Komponisten som sammen med Edvard Grieg er regnet som Norges to fremste komponister gjennom tidene.

Utviklet av Insite Media AS